Get Adobe Flash player

emv

Letöltések

----------------------------------------

Letöltés

Adobe Reader 11 Magyar

bannerek

HírlevélHTML formátum?

Ügyvitel

63 éves a Kiváló minősítést kapott Egri Farkas Ferenc Zeneiskola AMI

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Click image to open!
Click image to open!

Az iskolánk bemutatása.


Hazánk egyik legszebb, legismertebb és legrégibb városa Eger. Közel ezer éves múltra tekint vissza. A csodálatos környezetben fekvő város nem csak építészeti remekeiről, borairól, hanem kulturális múltjáról és jelenéről is híres. Ezen arculathoz mindig szervesen kapcsolódott a zenei élet. A zenei képzést eleinte az egyházi és magániskolákban folyó oktatás jelentette. Az első városi zeneiskola alapítója Fogelné Kaufmann Emmy. Ez az iskola 1953-ban vált Állami Zeneiskolává, melynek Ő lett az igazgatója. Az intézmény ezt követő vezetői: Szakács Józsefné (Ida néni), Szepesi György, Miklovicz László, Barczi-Bennett Edina és a jelenlegi igazgató Gulyás László mindent megtettek és megtesznek azért, hogy az iskola súlyának és rangjának megfelelő körülmények között működhessen.

Az Egri Állami Zeneiskola 1953-tól 1981-ig a kis Dobó téren álló Panakoszta-házban működött. A műemlék jellegű épület állaga megromlott, életveszélyessé vált, így került sor az intézmény átköltöztetésére a Ferences rendi kolostorszárnyba. Az ideiglenes helyen 17 éven át működött az iskola, amely 1996-tól egyházi tulajdonba került vissza. Örömünkre szolgál, hogy Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 1996-os döntéssel visszaadta a felújított Panakoszta-házat a zeneiskolának. A megújult épület és a tanári kar magas színvonalon biztosítja a zeneoktatás szakmai igényeit és követelményeit.

Az 1998. szeptember 18.-i hivatalos átadás egyben névadó is, intézményünk elsőként vette fel Farkas Ferenc zeneszerző, Eger város díszpolgára nevét, aki sok szállal kötődött városunkhoz, iskolánkhoz, az egri zenei élethez. A zeneiskola az elmúlt évek alatt a város kulturális életében kiemelkedő tényezővé vált. Kisugárzását, kapcsolatteremtését nevelőtestületének aktív közreműködésével sikerült megvalósítanunk. Tanítványaink sok éve rendszeres résztvevői az országos, területi, megyei versenyeknek, találkozóknak. Több első helyet, számos helyezést értek el csaknem minden hangszeren, neveiket és helyezéseiket nehéz lenne mind felsorolni. Iskolánk a zenei utánpótlás nevelésében is mindenkor kivette részét.

Számtalan tehetséges gyermekünk jutott zenei pályára, s jelenleg több mint száz olyan régi növendékünk van, akik a magyar, illetve nemzetközi zenei életben nevet szereztek maguknak. Csak néhányat említenék közülük: Kroó György zenetudós, Delley József zongoraművész, Dienes Gábor oboaművész, Hibay Éva, Vas Mária fuvolaművészek, Vass Márta karnagy, Bánhegyi Géza klarinétművész, Vizsolyi Lívia fagottművész, Csík Gusztáv jazz-zongorista, Vendrei Éva karvezető. Az opera énekesek: Pászthy Júlia, Szüle Tamás, Lugossy Melinda, Kovács Brigitta, Pánczél Éva, Sallai Gabriella.

Az iskolában folyó pedagógiai munka középpontjába az egyéni hangszeres képzés mellett a kamarazenélést, az együttesekben való muzsikálást állítottuk.

Iskolánkban közel 510 tanuló tanul. Pedagógusaink létszáma 33 fő, a technikai létszám 8 fő. Ezen kollégákon kívül óraadó és külső iskolákban dolgozó tanárok is tanítanak.

Az intézmény szakmai célkitűzéseit a Pedagógiai Program, a Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg. Ezek részletesen tartalmazzák az iskola működésének, személyi összetételének feltételeit, adatait. Taglalják a zeneoktatás céljait, nevelési elveit és az értékelés formáit.